Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на върха

...
Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на върха
Коментари Харесай

Еди Рама: Заради България няма да влезем скоро в ЕС

Албанският министър председател Еди Рама сподели, че не чака срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да разчисти пътя на страната му за започване на договаряния за участие и трансферира виновността върху България в изявление за европейската редакция на американския вестник " Политико "

Всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха още през март 2020 година да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Но договарянията към момента не са почнали, след като България настоя Северна Македония да приложи изцяло Споразумението за добросъседство и другарство, да изкорени езика на омразата и да впише българите като обособен народ в македонската конституция.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз избира взаимното разглеждане на кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония - тъй че Албания също е на практика блокирана.

Трудното състояние на страните от Западните Балкани е навреме предизвестие за сложността на процеса на присъединяването към Европейски Съюз на Украйна, която упорства в разгара на войната на Русия да стане претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Европейски Съюз даде този статут на Северна Македония през 2005 година и на Албания през 2014 година, само че не съумя да стартира договаряния с нито една от страните.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България миналата седмица в опит да преодолее блокадата на София преди идната среща на върха в Брюксел, която ще се организира в четвъртък и петък идната седмица. Но в изявлението за " Политико " Рама ясно сподели, че е черноглед.

" Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение ", сподели той.

Запитан дали някой водач на Европейски Съюз е дал сигнал, че договарянията може да стартират скоро, Рама отговори: " Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни, всички поддържат, всички мислят, че това би трябвало да се случи и това към този момент трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е лимитирано от България. "

57-годишният Рама, някогашен баскетболист и художник - който е покрил стените на офиса си със лични картини - сподели, че не чака българските водачи да трансформират позицията си, защото са трансформирали разногласието в толкоз огромен проблем, че към този момент е мъчно да се отстъпи.

" Това е серпантина. Те са влезнали в серпантина. И от тази серпантина е доста, доста мъчно да се измъкнем ", съобщи Рама, който ще участва на среща на водачите на Западните Балкани и Европейски Съюз в Брюксел преди срещата на върха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР